
Pochodzenie przodków decyduje o zamożności
18 grudnia 2008, 09:57Dwóch profesorów ekonomii z Brown University stworzyło model, który ma wyjaśniać różnice w bogactwie wielu krajów. Ich zdaniem czynnikiem najmocniej decydującym o obecnej wartości Produktu Krajowego Brutto na mieszkańca jest... pochodzenie przodków współczesnych mieszkańców danego kraju.

Opensource'owe zaniepokojenie
27 lutego 2009, 13:10Część opensource'owego środowiska została poruszona informacją o procesie wytoczonym firmie TomTom przez Microsoft. Ten producent systemów do nawigacji satelitarnej korzysta zarówno z opensource'owych rozwiązań jak i z programów o zamkniętym kodzie.

Windows 7 już w listopadzie?
12 maja 2009, 10:04Microsoft potwierdził, że Windows 7 trafi na rynek jeszcze w bieżącym roku. Przedstawiciel koncernu stwierdził, że najnowszy system operacyjny firmy będzie sprzedawany w sezonie świątecznym. W USA rozpoczyna się on pod koniec października.

Wycięty z życiorysu
22 lipca 2009, 08:56Jeśli utrzyma się obecny trend, już wkrótce nóż odejdzie do lamusa i będzie używany jedynie przy specjalnych okazjach i podczas przygotowywania potraw. Coraz mniej osób jada bowiem przy stole, preferując raczej szybkie pochłanianie posiłków przed telewizorem. Wtedy posługiwanie się nożem i widelcem staje się zwyczajnie niewygodne. Łatwiej "wiosłować" samym widelcem bądź skubać palcami.

Niebezpieczny prysznic
15 września 2009, 18:33Korzystanie z prysznica naraża nas na niebezpieczeństwo zetknięcia się z groźnymi patogenami. Z badań uczonych z University of Colorado w Boulder wynika, że w około 30% pryszniców znajdują się znaczne ilości Mycobacterium avium, odpowiedzialnych za choroby płuc.

Płodne świergotanie
3 grudnia 2009, 09:49Samice pand wielkich (Ailuropoda melanoleuca) są płodne przez zaledwie kilka dni raz w roku. By samce nie przegapiły tego ważnego momentu, panie informują o swojej gotowości do rozmnażania za pomocą charakterystycznych świergoczących nawoływań.

Najdokładniejszy zegar na świecie
5 lutego 2010, 16:13W amerykańskim Narodowym Instytucie Standardów i Technologii powstał najdokładniejszy zegar atomowy na świecie. Bazuje on na pojedynczym atomie glinu i jest dwukrotnie bardziej dokładny niż jego wcześniejsza wersja korzystająca z atomu rtęci.

Szybsze programy dzięki naukowcom?
7 kwietnia 2010, 07:51Przyspieszaniem działania programów zajmowały się już miliony programistów na całym świecie. Czy ta się tu jeszcze wymyślić coś nowego? Naukowcy z amerykańskiego NCSU twierdzą, że tak i obiecują programy szybsze o 20%.

Zbadano oceany. Są mniejsze i cieplejsze
24 maja 2010, 15:17Opublikowano dane z dwóch najnowszych i najszerzej zakrojonych badań światowego oceanu. Oszacowanie dokładnej ilości wody oraz zmian temperatury potwierdza przewidywania klimatologów.

Nierównowaga kwasów omega = dziedziczna otyłość
19 lipca 2010, 12:42Przejadanie połączone z niewłaściwymi proporacjami wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-6 i omega-3 (ze zbyt dużą ilością pierwszych i za małą drugich) może prowadzić do przekazywania nadmiernej wagi z pokolenia na pokolenie.